Na co powinniśmy zwracać uwagę podczas planowania przestrzeni kuchennej?

1. Zanim przystąpisz do planowania kuchni, przemyśl swoje potrzeby

Dobrze urządzona kuchnia jest centralnym miejscem domu, w którym koncentruje się życie rodzinne i wspólnie spędza się sporo czasu. Warto dołożyć starań, by stworzyć przestrzeń, w której wszyscy domownicy będą mogli czuć się komfortowo. Warto przemyśleć, jakiego typu kuchnia nas interesuje – czy standardowo otwierane drzwi, czy może przewaga szuflad, a na artykuły spożywcze np. carga.

2. Funkcjonalność, czyli prawidłowa organizacja pracy w kuchni

Planując kuchnię, pamiętaj, że ma ona spełniać swoją funkcję najlepiej jak tylko się da. Powinna być funkcjonalna, by móc sprawne przygotowywać posiłki przez jedną osobę lub więcej, gdzie każdy z „zaangażowanych kucharzy” ma inne zadania do wykonania.
Powinieneś organizować przestrzeń kuchenną, biorąc pod uwagę swoje zwyczaje i sposób życia. Ważne jest, abyś wiedział, co jest dla ciebie najistotniejsze. Wówczas łatwiej przyjmiesz lub wykluczysz pewne rozwiązania, łatwej wyjaśnisz jakie masz oczekiwania.

3. Ergonomia w kuchni,czyli strefy funkcjonalne

W każdej kuchni możesz wyodrębnić kilka podstawowych stref:

wstępnego przygotowania i zmywania – miejsce z „kawałkiem” blatu, ze zlewem, zmywarką, z pojemnikami na odpadki,
przygotowywania potraw – miejsce z blatami/ ze stołem,
gotowania – miejsce z kuchenką, piekarnikiem, innymi urządzeniami do obróbki termicznej,
spiżarnianą – może to być wydzielona spiżarnia, bądź też część osobnego pomieszczenia, gdzie będą się znajdowały np. szafki na m.in. przetwory, cukier, mąkę itp., zamrażarka.

Podstawową zasadą ergonomii w każdej kuchni – jest rozlokowanie tych stref w taki sposób, aby móc swobodnie i płynnie przechodzić od jednego etapu przygotowywania posiłku do drugiego.